Witamina C

Wysłany przez: W: Składniki Na: Komentarz: 0 Trafienie: 1618

   Naturalnym źródłem tej witaminy są m.in. dzika róża, owoce cytrusowe, czarna porzeczka, natka pietruszki, brukselka czy szpinak .

   Referencyjna Wartość Spożycia (RWS) witaminy C dla przeciętnej, zdrowej osoby dorosłej to 80 mg (100%). Dla porównania:

- 100 g dzikiej róży zawiera 3000-3500 mg witaminy C;

- 100 g czarnej porzeczki zawiera 180 mg witaminy C;

- 100 g natki pietruszki zawiera 178 mg witaminy C;

- 100 g czerwonej papryki zawiera 144 mg witaminy C.

   Należy zwrócić uwagę na fakt, że w niektórych stanach chorobowych, np. w czasie wzmożonych infekcji górnych dróg oddechowych zapotrzebowanie na tę witaminę może być wyższe. Aby trafnie je ocenić w takiej sytuacji- zalecana jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem. 

  Witamina C odgrywa w organizmie człowieka szereg istotnych ról. Najważniejsze zostały ujęte poniżej.

Witamina C:

- pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego;

- pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, zębów i skóry;

- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego;

- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego;

- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych;

- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym;

- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia;

- pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E;

- zwiększa przyswajanie żelaza.

  Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Z uwagi na jej budowę chemiczną (enolu, w którym grupa hydroksylowa (–OH) występuje przy wiązaniu podwójnym węgiel−węgiel <HO–C=C>), pełni rolę antyutleniacza. Jedną z wielu innych funkcji, jakie pełni witamina C w organizmie człowieka jest także redukcja aminokwasu proliny do jej pochodnej hydroksyproliny, która z kolei jest niezbędna w procesie formowania kolagenu. Upośledzenie tego procesu prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu tkanki łącznej objawiających się samoistnymi krwawieniami, słabym gojeniem się ran, patologicznymi złamaniami i ogólnym osłabieniem organizmu.

Źródło:

1. Rozporządzenie UE 1167/2011.

2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

3. J. Bradley, M. Gurnell, D. Wood, Clinical Medicine 7th Edition, Wiley-Blackwell, 2012.

W tej samej kategorii

Podobne przez tagi

Komentarze

Zostaw komentarz