Witamina E

Wysłany przez: W: Składniki Na: Komentarz: 0 Trafienie: 1398

 Naturalnym źródłem tej witaminy są m.in. oleje roślinne, orzechy, migdały, zarodki zbóż.

  Referencyjna Wartość Spożycia (RWS) witaminy E dla przeciętnej, zdrowej osoby dorosłej to 12 mg (100%). Dla porównania:

- 100 g oleju z zarodków pszennych lub 100 g orzechów laskowych zawiera ponad 30 mg witaminy E;

- 100 g oleju rzepakowego, migdałów lub nasion słonecznika zawiera 20-30 mg witaminy E;

- 100 g oleju kukurydzianego, oleju sojowego lub oliwy z oliwek zawiera 10-20 mg witaminy E;

- 100 g orzechów arachidowych lub pistacjowych zawiera 5-10 mg witaminy E;

- 100 g węgorza, papryki czerwonej, suszonych moreli zawiera 2,5-5 mg witaminy E.

   Należy zwrócić uwagę na fakt, że w niektórych stanach chorobowych zapotrzebowanie na tę witaminę może być wyższe. Aby trafnie je ocenić w takiej sytuacji- zalecana jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem. 

   Mianem witaminy E została określona grupa związków, w skład której wchodzą 4 tokoferole i 4 tokotrienole. W preparatach typu suplementy diety lub dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego witamina E może występować jako zestaw tokoferoli i/lub tokotrienoli albo jako pojedynczy związek, np. alfa-tokoferol. Witamina E należy do substancji o krótkim czasie aktywności biologicznej, dlatego- jeśli ma miejsce dodatkowa suplementacja- najwłaściwszym postępowaniem jest przyjmowanie jej 2 razy dziennie.         

   Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej podstawową funkcją jest ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym. Dzięki obecności witaminy E w błonie komórkowej- każda z komórek organizmu człowieka jest w stanie odeprzeć ataki wolnych rodników, do których należą np. reaktywne formy tlenu powstające m.in. w procesach oddychania komórkowego. Zredukowaną formę witaminy E skutecznie regeneruje witamina C. 

  Niedobór tej witaminy spotykany jest bardzo rzadko. W jego następstwie dochodzi do zaburzeń pracy układów nerwowego i mięśniowego. 

Źródło:

1. Rozporządzenie UE 1167/2011.

2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

3. J. Bradley, M. Gurnell, D. Wood, Clinical Medicine 7th Edition, Wiley-Blackwell, 2012.

W tej samej kategorii

Podobne przez tagi

Komentarze

Zostaw komentarz